En dag med Fridh & Degerman

Tänkte försöka ta er med på en vanlig dag med mig och Ellen. 
Att skriva om en vanlig dag är inte det lättaste då man aldrig vet hur en dag för oss kan sluta eller bjuda på. När Kerubo och Kwamboka är i farten kan nästintill vad som helst hända. 

Men iallafall, efter en frukost som vanligtvis består av banan och bröd (kommer snart växa bananer ut öronen på oss så mycket banan som vi äter för tillfället), beger vi oss mot skolan där lektionerna startar 8.20.Måndagar och fredagar har hela skolan en morgonsamling med genomgång om veckan och annan info.Vad för lektioner som sedan följer skiftar från dag till dag beroende på vad schemat säger. Det kan vara allt ifrån värderingsövningar med vårt projekt, mattelektioner, idrott, engelska eller bild. 
Klockan 11 är det te-rast med både te och oftast lite bröd. En vanlig diskussion som brukar gå i lärarrummet är hur jag och Ellen kan dricka te utan socker OCH mjölk, efter två månader frågas det fortfarande hur vi kan dricka "bara" vatten med en tepåse i. Te här innebär vanligtvis mjölk, smaksatt med telöv och en aning mycket socker, ganska gott - ibland.
Medan vi dricker te får de yngsta barnen ughi (gröt) att dricka, Ellen och jag brukar göra dem sällskap ute på gräset medan vi väntar på att vårt te ska bli klart. Detta är en av dagens höjdpunkter på våra dagar. Att ta en paus från allt annat och istället bli omringad av dessa söta och nyfikna barn. Om det råkar regna vid ughi-dags blir vårt humör genast sämre då det såklart inte går att göra våra små kompisar sällskap ute på gräsmattan...
The best time is ughi-time.

Fram till 12.40 är det lektioner igen innan alla utom årskurs 6-8 går hem för att äta lunch-de äldsta klasserna äter nämligen lunch på skolan. Till lunch är det vanligtvis Ugali, (majsgröt i mycket fast form), spindelblomma eller grönkål och ett ägg. Händer ibland att det blir spaghetti eller ris också.


Klockan två är alla tillbaka vid skolbänkarna och vanliga lektioner varar fram till ungefär klockan 15. 
Vad som händer här efter är väldigt olika. Ibland stannar vi kvar på skolan och umgås med eleverna som alltid stannar till klockan 17, det är även på eftermiddagarna vi har vår nybildade skolkör. Har än så länge bara fått ihop ett par repitioner där vi sjungit "Hakuna Matata", mycket ljud och lite förvirringar men kul har vi och sång blir det. 
Andra dagar går vi hem och får tiden att gå genom spel (vanligtvis Alfapet), tedrickande eller annat som anses nyttigt för stunden.  Ibland åker vi till Nyansiongo för att träffa de andra och handla lite. Har vi inte orkat eller varit hemma för att tvätta under helgen görs detta också efter skolan, om vi orkar.
Här bor vi!
När mörkret lagt sig över lilla Rianyaemo sitter vi och pysslar med lite olika saker. Förbereder lektioner, bloggar, filosoferar om både viktiga och totalt oviktiga saker, dricker mer te och sen är det mat. 
Maten varierar en aning, men inte överdrivet mycket. På bordet hittar vi alltid såklart denna klassiska Ugali tillsammans med bl.a vitkålsröra, spindelblomma, ärtor, chapatti och ibland en banan som en liten efterrätt. Sedan får vi ju inte glömma en kopp te innan vi kan sätta punkt för dagen. Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0