HAPPINESS

Här i den lilla byn Rianyaemo i utkanten av den lilla staden Nyansiongo i det härliga och soliga landet Kenya är det ett helt gäng projekt på gång. Jag och Ellen har slagit våra kloka hjärnor ihop och lyckats få ett antal stenar i rullning. 

Att tro på sig själv och jobba upp sitt självförtroende kan ibland vara en utmaning för många – så även för barnen på Rianyaemo Primary School. Detta var något vi märkte redan under vår första tid här och bestämde oss för att försöka göra något åt saken. 
De senaste veckorna har vi, än så länge varit i två klasser, årskurs 7 & 8 och bland annat gjort två värderingsövningar, ”Stå & sitta” och ”fyra-hörn”.
”Stå & sitta”-övningen gick ut på att vi sa ett påstående och höll man med så skulle man ställa sig upp, några av påståendena vi hade med var:
- Jag är stolt över mig själv
- Pojkar och flickor är lika mycket värda
- Jag känner mig säker i skolan
- Jag känner att jag kan drömma om framtiden
- Jag tycker om att tänka på framtiden
I ”fyra-hörn” hade vi med frågor och påståenden om allt ifrån självförtroende, religion, barnaga och jämställdhet. 

Dessa lektioner har gett en del intressanta diskussioner och har säkerligen fått igång nya tankar och funderingar hos både oss och barnen.

En lektion avslutade vi med att alla fick vika vars en feel-good-loppa. En sådan loppa man själv gjorde när man var liten och skrev saker på insidan, kommer ni ihåg? Tror de flesta av er vet vad jag menar. 
I deras egen loppa skrev de sedan ner åtta saker som de själva tyckte de var bra på. När alla lyckats skriva åtta saker visade vi dem hur lopporna kunde vikas ihop och enkelt få plats i fickan och lika lätt plockas fram när man känner sig lite ledsen. En feel-good-loppa att bära med sig överallt helt enkelt.

En annan lektion avslutade vi med att skriva ordet HAPPINESS på tavlan och lät alla gå fram och skriva en sak som var glädje för dem. En enkel, uppskattad och glädjefylld övning och ett perfekt sätt att avsluta dagen på. 


 

I tisdags tog jag och Ellen ”ledigt” från skolan och åkte intill den större staden Kisii för att köpa på oss lite material till ett annat projekt vi har i tankarna. Vi köpte ett gäng färgburkar och penslar för att kunna måla och piffa upp klassrummen med lite bokstäver, siffror och kanske ett eller annat handavtryck, vi får se hur detta slutar – men mer färg ska det bli i några klassrum i alla fall. 

Vi handlade inte bara färg i Kisii utan det blev också en del matvaror. Vi bockade av alla ingredienser till köttbullar och igår var det dags att via vår skicklighet i köket. På menyn stod det köttbullar, pasta, gräddsås, guacamole, lök-och tomatsallad samt rostat bröd. 

Ska och vill ju egentligen inte skryta men det blev en riktig succé. Jag och Ellen hade förhoppningar om lite kalla köttbullar till en köttbullsmacka till frukost, men istället frågade Mary om vi inte kunde ta med resterna till skolan och bjuda på de andra lärarna. Sagt och gjort och även där gjorde våra köttbullar många magar nöjda. 

 
”Musik ska byggas utan glädje och av glädje bygger man musik.” Det är ju alltså inte mer passande än nu att starta en liten skolkör. Eller ja liten och liten, det var tanken i alla fall. Men idag stod det sjuttio elever redo för att lyssna vad jag och Ellen hade för idé att bjuda på. Så nästa vecka har vi två (ganska stora) små körer som ska börja sjunga både Disney, Michael Jackson och såklart lite Gärdestad, härligt!

 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0