Workshop, färger och stranden

I torsdags och fredags förra veckan befann jag mig i Bensonville, ett mindre samhälle utanför Monrovia. Där höll DCI-Liberia (organisationen som jag gör praktik hos) en workshop för olika aktörer i samhället. För varje projekt görs det en workshop ungefär var tredje månad som är en av många strategier och byggstenar för att utveckla och sprida organisationens projekt. Detta är en strategi om att sprida information och utbilda personer som arbetar på olika områden och nivåer i samhället, man kan säga att det handlar om att på olika sätt nå ut till civilsamhället och dess aktörer för att sprida kunskap.  

 

Punkterna på workshopens agenda handlade om hur barn kan få stöd till en rättslig process och hur detta måste bli bättre i samhället, samt om varför det är ett så lågt antal fall som faktiskt går till rättegång i Liberia -och vad olika parter i samhället kan göra åt detta. Agendan fortsatte med föreläsning om könsbaserat våld och barns rättigheter. Under fredagen handlade föreläsningarna och diskussionerna mycket om hur olika aktörer kan ge stöd åt personer som blivit utsatta för olika typer av våld. Under dagarna pågick det många intressanta diskussioner och mitt huvud var i alla fall helt fullt av nya lärdomar när klockan slog 16 i fredags eftermiddag.

 
 
 
 

Helgen var däremot något helt annat, där hjärnan verkligen inte behövde jobba speciellt hårt. Jag har ju en liten svaghet för färger och tyger, och det har inte blivit bättre. I lördags begav jag och några kompisar oss iväg för lite shopping. Vet inte hur många butiker vi var inne i och hur många tusentals helt fantastiska tyger vi såg. Gatan vi gick runt på var färgglad av alla butiker och dess tyger (lapa som det heter här) och det var definitivt ett bra ögongodis hela eftermiddagen. Vi var definitivt mer färgglada och plånböckerna var något tunnare vid dagens slut, men det blev några riktigt lyckade köp som det snart ska sys upp lite kläder av. 

 

Dagen avslutade vi med vars en öl, havsutsikt och beundrade dagens inköp. Där satt vi, ett gäng från olika delar av världen som hittat varandra och njöt av solnedgången över Monrovia. En del har varit här något år och andra är precis som jag, lite mer nykomlingar och alla är vi likna sugna på att se vad Monrovia och Liberia har att erbjuda. 

 

Efter en sådan intensiv lördag på Monrovias gator beslutade vi oss för att spendera söndagen på stranden. Att kunna spendera en heldag på stranden (trots att det snart är oktober) är precis rätt sätt att ladda upp för en ny arbetsvecka, detta var precis vad jag och några kompisar bestämde oss för att göra. Monrovia ligger precis vi kusten och har ett antal fina badplatser att bjuda på. Det känns ju helt okej att veta att många hemma i Sverige börjar rota fram höstjackor medan jag kan packa lite solkräm och en bikini som spendera mina lediga dagar i en solstol - något jag bara måste kommentera ;) 

 
 
 

 

En arbetsvecka utanför kontoret

Den här veckan har jag inte spenderat så mycket tid på kontoret utan i tisdags åkte jag till ett av de lokala kontoren ca 5 mil utanför Monrovia. Många kanske anser det knasigt, men för någon som kommer från den skånska landsbygden var det väldigt skönt att komma ut på landet och slippa storstadsvimlet (och wi-fi) i några dagar. Luften var friskare, tempot var lugnare och bilarna var definitivt färre. Det är ju något speciellt med landsbygden ändå… 
Hit och kommer jag att åka några gånger under min tid här för att jobba med personalen ute på fältet med tillexempel insamling av data och uppföljningar på projekt. Projekt som jag fick presenterat för mig var ett som arbetar för att minska våld och ekonomisk utsatthet för kvinnor och flickor och ett projekt som handlar om att motarbeta och ta hand om fall inom Child Trafficking (barnhandel). 

 
En av organisationens två bilan som tar oss fram och tillbaka från storstadens trafikköer till landsbygdens bumpy rides:
 

Ute på de lokala kontoren har personalen tillgång till motorcyklar (boda-bodas) vilket är så man tar sig fram och tillbaka från kontor och projekt, härligt!

 
Det lokala kontoret i Tubmanburg i Bomi County:
 
 
 

Tubmanburg i Bomi county där jag spenderat de senaste dagarna i är ett av de samhällen som drabbades hårt av kriget i Liberia, och även Ebolakrisen slog hårt där. Så idag finns här en del samhällsorganisationer med olika ansvarsområden för att bygga upp samhället igen. Jag fick äran att delta på ett samlingsmöte tillsammans med andra organisationen där alla fick presentera sina olika huvudområden och projekt. Jag ser redan framemot min nästa tripp ut dit som kommer innebära heldagar ute på projekten.

Väl tillbaka på kontoret under fredagen hade mejlkorgen fyllts på och nya uppgifter trillat in. Trots att jag varit här så pass kort tid har jag redan fått en del ansvar. Jag har bland annat fått skriva en genuspolicy till organisationen som ska tas upp på kontoret, skrivit en bidragsansökan till amerikanska ambassaden till projektet om att motverka barnhandel och blivit involverad i ett samarbete tillsammans med Internet Watch Foundation som handlar om att rapportera utnyttjande av barn på nätet. 

 

Andra arbetsveckan har passerat och var definitivt inte lik den första, helgen tas emot med öppna armar då huvudet känns väldigt fullt av information och nya lärdomar. Då arbetsdagarna är från ca 9-17.30 är det på helgerna det finns chans till att utforska vad Monrovia har att bjuda på och den här helgen träffa andra svenskar som också befinner sig här. 

Var är hon nu då?!

Hallå hallå, kul att just du hittat hit (kul att någon är nyfiken på vad jag har att berätta)! Det var ungefär en halv evighet sen jag skrev här sist, men nu är det dags att damma av här igen. Jag är ju faktiskt på resande fot och från önskemål från oroliga föräldrar och vänner (eller mer nyfikna?) kommer det göras uppdateringar här. Var är jag egentligen, vad gör jag, och var tusan håller jag hus?

I vanliga fall bor och studerar jag i Växjö och pluggar nu mitt sista år på Fred-och Utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet. Då detta är mitt sista år fanns det ett val om antingen utbytesstudier eller praktik, mitt val blev praktik och började söka runt på var jag kunde göra min praktik. Det jag gjorde var att skicka till olika organisationer och frågade om de hade möjlighet att ha en praktikant under höstterminen 2018. En av organisationerna som svarade var Defence For Children International i Liberia (DCI-Liberia), vilket är organisationen jag är hos just nu. Kontoret ligger i Liberias huvudstad Monrovia och bor gör jag på ett lägenhetshostel med knappt fem minuters promenad från kontoret. Perfekt!

 

Här bor jag!

 
 
 
 

DCI-Liberia är en barnrättsorganisation som inkluderar områden som skydd av barn, sexuell-och könsbaserat våld, rättvisa för unga, flickors rättigheter och women empowerment. Här har jag fått ett eget bord och delar kontor med organisationens Director och Finance (han som har koll på all ekonomi), på kontoret mittemot sitter chefen, the Executive Director och som även är min handledare.

Dessa första dagar har mest handlat om att komma igång. Jag har läst en del dokument och rapporter om organisationen, suttit på möte, samt skrivit ett utkast på en genuspolicy. Hela den här veckan och säkerligen nästa kommer handla mycket om att komma igång och sätta mig in i hur arbetet här fungerar, både här på kontoret och projekten i närområdet. Och såklart, utforska min nya tillfälliga hemstad. Här kommer jag nu att stanna till mitten på december då det förhoppningsvis bär av mot andra äventyr innan jag når Sverige i början på januari.

Det var allt ni får för nu! 

RSS 2.0